Urban-Think Tank: Що ж тоді нам слід робити? (2010)

Альфредо Бріллембург та Губерт Клумпнер із Urban-Think Tank
Далекі від того щоб нічого не значити для розвитку неформального міста, архітектори сьогодні є вкрай потрібними. Але вони мають бути архітекторами дещо іншого типу. В Urban Think Tank ми пропонуємо альтернативи до традиційних архітектурних втручань, нові принципи для архітекторів, які готові до переосмислення власної ролі у місті:

1.
Застосовуйте те, у чому ви вже тепер впевнені як у істинному.
Ми всі знаємо, для прикладу, що політика, скерована на поновлювані джерела енергії та стратегії сталого розвитку повинна зайняти своє місце. Нам потрібно діяти так, наче ми вже її маємо.

2.
Не припускайте, що інновація у проектуванні – навіть архітектурна майстерність – та практика в реальному світі неформального міста або сільських поселень є взаємовиключаючими. Архітектурні школи та проектні практики можуть продукувати креативні, дієві, фінансово ефективні структури та прототипи для спільнот із меншими доходами.

3.
Створюйте стимули для адаптації продуктів із шанобливим відношенням до середовища. Чому б не створювати вільну базу данних продуктів, які спільноти із нижчими доходами можуть продавати на пряму, таких як сонячні панелі, сухі туалети та домашнє устаткування.

4.
Робіть із необхідності свою сильну сторону. У багатьох містах існує потреба у безпеці, особливо у відношенні до домівок, і цієї безпеки не можливо уникнути – однак потворність та ксенофобські послання сіток та колючих дротів, стін із осколками скла зверху, а також решіток і воріт уникнути можна. Засоби та конструкції безпеки заслуговують на стільки ж багато естетичної, скільки і практичної уваги.

5.
Діліться вашим знанням, компетентністю та порадами  із тими, з ким ви працюєте. Навчання місцевих забудовників та місцевого населення принципам техніки акустики, властивостям різноманітних матеріалів, відношенням між формою та функцією додає довгостроковості та цінності загальному внеску архітектора для спільноти.

6.
Допомагайте розв‘язувати питання адекватної та цінної їжі за рахунок розвитку будівельних типів, які передбачають виробництво їжі. Зелені дахи, які можуть слугувати одразу для зменшення перенагрівання та охолодження та сади на кухнях вимагають подальшого дослідження та вдосконалення для того, щоб зробити їх повсюдно придатними та фінансово ефективними.

7.
Перешкоджайте бюрократії там, де вона заважає проектним інноваціям та дослідженням неформальної архітектурної практики.

8.
Будьте випереджуючими.

9.
Передовсім, говоріть до не-архітекторів, вступайте в дискусії із активістами в інших дисциплінах, переконуйте кожного включатися у процес. Настав час припинити чекати на дію урядів та скаржитись на їх недієвість. Вони не можуть забезпечити революційну зміну власними силами – і вони не можуть її збагнути без звернення до професії.
Hoograven, урбаністичне оновлення, Urban-Thank Tank, 
Утрехт, Голландія, 2010 
Це час для професіоналів – архітекторів, містобудівників, соціальних активістів та ін. – рухатись у майбутнє за рахунок допомоги у будівництві спільних, соціальних просторів їх міст з низу; працювати переконливо але продуктивно із політиками, законодавцями та групами спільнот; та спільно брати участь у будівництві більш рівноправних, дієвих міст сталого розвитку.


переклав Антон Коломєйцев


Немає коментарів:

Дописати коментар