Мартін Мусятовіч: Гібридна сила і мистецтво змішування (2008) (№1 із циклу статей присвячених гібридним будівлям)


Велика кількість нових проектів, особливо концептуальних, поєднують різноманітні функції в одній будівлі. Концентрація різних видів діяльності в єдину структуру має здатність  викривляти і деформувати  чисті типології споруд. Нинішній ажіотаж навколо будівель високої щільності  частково був спровокований економічним зростанням, астрономічним підвищенням вартості землі і зростанням нових економічних зон, зокрема в Китаї, за останні 20 років. Зростаюча тенденція серед архітекторів у вирішенні цієї проблеми сприяла відродженню гібридних будівель,  рівень концентрації та гібридизації все частіше розуміється як спосіб активізації як будівлі та її окремих програм, так  і оточуючої міської тканини.

Історія гібридів

 Ідея гібридної або багатофункціональної будівлі  не нова. Протягом всієї історії, щільність, вартість землі і накладання функцій були нерозривно пов'язані. В давнину міста-держави розвивали межі та мури задля захисту і визначення відмінності між цивілізованим і диким. Основна форма пересування та перевезення вантажів для значної частини населення, в той час була пішохідна. Отже, такі програми, як  робочі місця, торгівля та житло були розташовані або в одному і тому  ж просторі, або один над одним, а в багатьох випадках не було або майже не було ніякої відмінності між приміщеннями і функціями. З позиції простору в контексті міста обмеженого мурами будь-які розширення чи добудови призводили до накладання, змішування та підвищення щільності. Функції не знаходиться в ізольованій частині міста, а заповнювали весь вільний простір, тому зі зростанням міст, вони утворювали єдиний гібридну сутність, що постійно змінювалась та еволюціонувала як одне ціле.
макет середньовічного європейського міста в мурах  
 З появою підвищеної мобільності і нових оборонних систем міста зламали свої мури, розсіюючись в напрямку сільської місцевості, з цієї точки сучасний мегаполіс розвивався з набору індивідуальних програмних структур розкиданих по ландшафту.  Розростання відкрило доступ до нового поділу землі, що робить власність на землю більш доступною. Подешевшання землі не тільки зняло тиск з програми ефективно розподіляти і максимізовувати використання землі, як це мало місце в перевантажених містах-фортецях, а також представило стратегію покриття (і, отже, контролю) великих територій. Розсіяні поселення і військові табори представили метод  закріплення за собою все більшої кількості земель через постійну окупацію, хорошою ілюстрацією чого стала Римська імперія. Пізніше революція мобільності, що відбулась в індустріальну епоху, сприяла появі сучасних методів планування та соціальної теорії, заохочення розділення функцій: житло, робота, торгівля і виробництво були розташовані не лише в окремих будівлях, але  і в окремих зонах міста, що поширювалось на всю його територію. Форма міста почала визначтися функціонально зумовленим плануванням з метою боротьби з хворобами, забруднення навколишнього середовища і, що важливо, цінами  на землю.

міст Ponte Vecchio у Флоренції (міст, торгівля, житло)
 До каталога Джозефа Фентона 1985 року гібридні будівлі ігнорували, як унікальний вид, зазвичай групуючи їх під заголовком «багатофункційні будівлі». Фентон стверджував, що існує чітка різниця між гібридними та багатофункційними будівлями і полягає вона в тому, що індивідуальні програми взаємопов’язані і починають інтенсифікувати одна одну. Концепція гібридизації походить від генетики, і пов’язана із схрещуванням різних видів. Незважаючи на те, що в минулому функції часто об'єднувались в єдину структуру, наприклад, будинок-магазин або житловий міст (Понте Веккіо у Флоренції), гібридні будівлі в повному масштабі з'явилися тільки в ХІХ столітті.

Зростання вартості землі в центрі міста у цей час вимагає нових форм розвитку. Конструктивна сталь і винахід ліфта в середині цього століття зробили революцію у будівництві і уможливили вертикальні структури, сигналізуючи появу хмарочоса. За допомогою цих інструментів, інвестори змінили підхід до будівництва в користь створення  максимально моживого об'єму та площі. Їх нездатність заповнити нові вежі однією функцією призвела до комбінування програм і відповідно до появи нових гібридних будівель. Каталог Фентона представляв  американські зразки (він стверджує, що вони виникли завдяки специфічним умовам американського мегаполісу) групуючи їх в: контекстуальні гібриди (fabric hybrids)  - об'ємне заповнення тканина міста; зчленовані гібриди (graft hybrids) - які виражають кожну програму у результуючій формі; монолітні гібриди (monolithic hybrids) – програмні елементи включені у безперервну оболонку. Відмінності гібридів від інших багатофункційних мегаструктур визначаються тим, що ці будівлі утримують міську тканину і вміщуються в єдиній формі чи споруді. Не можна недооцінювати ролі будівельних норм в розвитку цих структур. Впровадження Нью-Йоркської зонувальної резолюції в 1916 році обмежувало поєднування «функціонально несумісних» програм в будівлях і в деяких частинах міста, особливо у житлових районах, і цим в свою чергу, уповільнюючи подальший розвиток таких гібридів. Версії цієї резолюції були адаптовані і до цих пір використовуються в багатьох містах по всьому світу. Під загальним тиском зростання вартості землі та досягненнь в галузі екологічних технологій стався відхід від ідеалів міської сегрегації, закон був змінений, і тепер просуває змішування функцій у спробі пожвавити місто.

Повернення гібриду.

 Те, що модернізм сповідував  як новий і кращий порядку, насправді  так і не відбулось,  так як він не зміг справитись складністю притаманною життю. Постмодерністична критика принесла відродження інтересу до випробовування програм, кидаючи виклик переважаючим типологічним моделям. Найважливішим у пост структуралістській системі мислення є те, що вона створила положення,  які стимулювали розвиток діалектичних концепцій, і в цьому контексті дозволила функціям співіснувати і взаємодіяти. У зв’язку із цим, деякі письменники та архітектори присвятили останні три десятиліття вивченню впливу програми на архітектурну форму. Рем Кулхас, зокрема, визначив особливості хмарочосів Манхеттена в своїй книзі " Delirious New York " (1978). На відміну від зоологічної історії гібридів Фентона, Кулхас визначив загальні якості хмарочосів, які дозволяють практично нескінченні комбінації програм співіснувати на різних поверхах. The Downtown Athletic Club, який також з'являється в каталозі Фентона гібридних будівель, вразив Кулхаса тим, що його "спокійна" і монолітна зовнішня оболонка приховує максимальну міську концентрацію і є "... конструктивістським соціальним конденсатором: машиною для створення й активізації бажаних форм людського спілкування." 
NY Downtown Athletic Club, фрагмент з книги Рема Кулхаса Delirious New York 
Ці ранні спостереження неодноразово повторювались в роботах офісу Кулхаса, Office for Metropolitan Architecture (OMA). В експериментах, таких як Hyperbuilding (1996), проект, що передбачав створення міста всередині будівлі.  В той час як Кулхас сповідував концепцію ' bigness '  як граничну архітектуру, масштаб сам по собі не є передумовою критики первинних типологій і, введення невизначеності в програми реалізувалось у багатьох менших будівлях Кулхаса і ОМА, навіть парках, як наприклад, в їхньому конкурсному проекті  Парку Ля Віллет у Парижі, а також Downsview парку.
генплан парку Ля Віллет, ОМА, конкурсний проект 
 Останнім часом зацікавленість в методах гібридизації зросла, цьому в значній мірі сприяв ряд економічних і політичних чинників. По-перше, глобальний бум на нерухомість спричинений економічним зростанням у Китаї та на Близькому Сході створив атмосферу, в якій забудовники та інвестори все частіше прагнуть максимально забудованих територій та об'єднання декількох програм.  Проте, на відміну від попереднього періоду у 80-х, обставини змушують розробляти орендну стратегію вже на ранній стадії процесу, що спрощує розробку стратегії фінансування, а також дає можливість залучати крупних орендарів в процесі розробки, а не пропонувати їм порожні оболонки, що повинні бути адаптовані через деякий час після будівництва. Необхідність конкретизації дозволяє деяким архітекторам займатися програмою, а не просто будувати з  максимальною гнучкістю як це було у недавньому  минулому.

 Складність міста і об’єднання різних програм можуть бути використані для активізації одна одної, а можуть і навпаки створити нежиттєздатний колаж із різних функцій. З метою сприяння інтенсифікації середовища тенденція в державній політиці при створенні в нових районів або при реконструкції старих полягає в тому,  щоб змушувати забудовників включати мінімальну частку змішаного використання, а іноді і громадських функцій. Географ, Джейн Джейкобс пояснила центральне місце відмінності і різноманітності у створенені міст «міськими», і в багатьох відношеннях ця різнорідність і концентрація, які також захоплювали Кулхаса, використовуються на ринку нових міських утворень шляхом використання образів життя в мегаполісах, підкреслюючи розмаїття вражень, програм і людей. Крім комерційних структур, зростання вартості землі та будівництва і більш консервативний підхід уряду щодо витрат на громадську  інфраструктуру змусив багато громадянських установ шукати нові способи фінансування та самозабезпечення. Часто це призводить до необхідності поєднання традиційних функцій, скажімо, бібліотеки чи музею з функціями, що приносять прибуток. У деяких випадках це просто прищеплення роздрібної торгівлі або готельної функції до (в або над) основних просторів установи як засіб отримання прибутку. У більш екстремальних випадках це може досягати масштабів поєднання будівлі нового музею з роздрібною торгівлею, житлом і комерційними установами з метою максимізувати дохід та зробити проект економічно життєздатним в першу чергу. Одним з останніх прикладів цього є Seattle Museum of Art спроектований Allied Works Architecture, яка поєднує  нову споруду музею зі штаб-квартирою банку для мобілізації фінансових ресурсів для розширення і надання гнучкості простору, що дозволяє будь-який з цих програм розширюватись або перебудувуватись з плином часу. Аналогічний випадок вежа Scala в Копенгагені спроектована BIG, яка поєднує в собі нову міську бібліотеку з готелем, торгівлею та іншими комерційними установами. Ці взаємовигідні моделі виходять за рамки просторових результатів змішування функцій, створюючи ще більш тісні зв'язки між культурою і комерцією, що забезпечує останній відчутний зв'язок з культурною діяльністю. Діалектичне схрещування в таких великих масштабах генерує іншу якість, в контексті якої, обидва суб'єкти змушені поступитися частиною своєї індивідуальності. Якщо раніше громадські будівлі були іконами та пам'ятниками розкиданими у міській тканині, то  тепер вони поміщаються в анонімні контейнери, що утворюють цю тканину.
вежа Scala, BIG 
   






















Багато поточних проектів і недавно реалізованих будівель, що мають відношення до гібридизації і певних форм програмної «хімії» підходять під категорії, визначені у каталозі Фентона, проте вони значною мірою залежать від ретроспективної класифікації, яка базується на кінцевому результаті і  меншим чином на стратегіях проектування. Детальніше розглянувши, можна виділити ряд загальних тенденцій, які можуть бути згруповані не як категорії, а скоріше як стратегії (нерідко в поєднанні одна з одною) для досягнення неоднорідності і щільності.

Монолітні гібриди
 Схильність до формальних рішень, які применшують вираження окремих програм і в цьому сенсі, модерністська функціональна експресія та чисті зразки graft-гібридів Фентона є менш поширеними. Такий підхід дозволяє відділяти зовнішній вигляд та структурну логіку будівлі від своєї програмної і просторової артикуляції зсередини.  Ця тенденція притаманна для будівель усіх масштабів від приватних будинків до мега-веж.

Міста в містах
 Гібридні будівлі, які поєднують програми цілого міста. Під впливом нового будівництва в Азії та на Близькому Сході, великі будівлі за межами міських центрів часто включають широкий спектр функцій задля досягнення певного рівня самодостатності у відповідь на умови розташування. Необхідність забезпечення різноманітності типовї для міських територій, робить ці будівлі мікрокосмами або будівлями-містами. Крім того, в ізольованому або агресивному середовищі, як наприклад, пустелі, ці будівлі створюють захищений простір для своїх мешканців так само, як міста-фортеці у давнину. Існує багато теоретичних прикладів, як, наприклад, Hyperbuilding (Гіперспоруда)  OMA та Sky City 100 Takenaka Corporation, кілометрова висотна житлова структура на 135000 чоловік. Більш сучасні зразки в даний час перебувають на стадії будівництва, включаючи проекти, Стівена Холла у Шенжені та Пекіні.


Hyperbuilding, OMA, 1996




















Об’єднані структури
  Одним з результатів проектування дуже високих будівель є складність в конструкції, аеродинаміці та інфраструктурі, необхідних для їх обслуговування та доступу людей. Високі вежі потребують більшої кількість щвидкісних ліфтів, набагато більші площі для сервісних шахт і, що ще важливіше, стійкість стійко-балкової системи недостатня для стабілізації таких величезних споруд. У результаті ядра жорсткості стають все глибшими і корисна площа зменшується аж до точки недоцільності. Одним з рішень цієї проблеми була деформація ядра і оболонки до триангульованих сил, прикладом цього є Burj Khalifa SOM який в кінцевому підсумку досягає висоти більше 800 метрів. Інший метод  - це об’єднання багатьох елементів або веж в єдину систему. Хмарочос Museum Plaza в Луїсвіллі, спроектований REX, також використовує цю стратегію для максимізації кількох невеликих ділянок і зведення до мінімуму площі забудови, пов'язуючи їх на висоті 23 поверху над землею.
проект хмарочосу Museum Plaza в Луїсвілі, США, REX




















Накладання в перерізі та просторова невизначеність
 Існує загальна тенденція до підпорядкування "програми" і переосмислення вимог та функцій, що призводить до певного ступеню невизначеності та спричиняє накладання і зіставлення просторів. Раніше, з появою хмарочосу, в основі всього був план, як зазначає Кулхас. Зараз, з великим акцентом на перерізі та тривимірному моделюванні, вертикальне розділення за допомогою плит перекриттів, розташованих одна над одною, спричинене економічною доцільністю, ставиться під сумнів, з метою пов’язати простори і схрестити програми на декількох рівнях. Кілька проектів OMA, такі як конкурсний проект бібліотеки Jussieu і громадська бібліотека в Сіетлі, можуть бути хорошим прикладом цього, не  будучи багатофункційними,  вони працюють як гібриди в масштабі програми.

Бібліотека в Сіетлі, ОМА, макет
Макет бібліотеки Jussieu, ОМА
                                 


   
Інтегровані ландшафти
 Частково стимульовані державними ініціативами, частково за рахунок зацікавленості в публічному просторі, багато гібридів інтегрують громадське, розміщуючи поверхню міста над спорудою , або шляхом влаштування його вертикально в структурі споруди у вигляді серії піднятих площ, садів і галерей. Громадський простір та ландшафт гібридизуються із іншими програмними елементами будинку. Офіс DAs Kuwait Sports Shooting Club використовує мегаструктуру-навіс, яка використовується для артикуляції функціональних просторів, а також для створення ряду громадських просторів по всій будівлі. Звертаючись до килимової забудови стародавніх міст і більш сучасних утворень, деякі приклади пропонують пов'язані матриці або ландшафти споруд і відкритих просторів, до них відносяться проект JDS  Moussaka в Афінах, або, новий міський центр Transform Asane в Бергені. З іншого боку, вежа Scala бюро BIG  в Копенгагені,  критикує німі екстер’єри монолітних веж і «розчиняє» її фасад з оточуючими вулицею і площею за допомогою ряду терас, що перетворюють громадський ландшафт в частину фасаду.

 Так чому ж ці тенденції і відродження гібридних будівель представляють такий інтерес для нас? По-перше, розвиток гібридних будівель і умов, які дозволяли або спричиняли їх виникнення, сприяли розвитку громадського простору разом із його постійним переосмисленням і еволюцією, починаючи від міста-фортеці, що захищало  цивілізоване від дикого, до формального громадського простору в мегаполісі, а тепер і до нового типу дисперсного громадського простору в сучасному «мережевому» світі. У деяких випадках цей розвиток збігся із зростанням дефіциту землі, вартості землі і ущільненням міських центрів, що вимагало нових моделей використання міської території, поєднання, здавалося би (або традиційно) несумісних програм. В інших випадках, щільність і різноманітність створених гібридів були використані в якості інструменту для регенерації міських центрів, який за рахунок зростання передмість і обмежуючого законодавства були перетворені у ділові центри, які борються за життя, наповнені торгово-офісними будівлями і частково або повністю позбавлені зв’язку із оточуючим їх середовищем. Інтенсифікації створені шляхом об'єднання функцій, так само як громадських функцій з приватними та інтеграції нових будівель з оточуючою міською тканиною, все це сприяло виникненню методів переродження громадського життя в деградуючих центрах міст. На відміну від попередніх функціоналістських моделей, такий підхід враховує складність сучасного міста, що веде до умов сприятливих для виникнення гібридів, які існують не тільки на макро-рівні програм, а на різних масштабах, починаючи з точки, де перетинаються окремі простори  аж до масштабу міста.



Musiatowitcz M., Hybrid vigour and the art of mixing, Hybrids I: High-Rise Mixed-Use Buildings, A+T architecture publishers, 2008 – 178 p. 


переклав Роман Попадюк

 

Немає коментарів:

Дописати коментар